Vrij vertaald: een analyse van kritische punten waarop extra goed gelet moet worden. HACCP heeft zijn oorsprong in de Amerikaanse ruimtevaart. Omdat het daar niet mogelijk is om bedorven voedselpartijen terug te sturen naar de fabriek en te vervangen door betere producten, werd het mislukken van een kostbare missie door voedselvergiftiging als een onacceptabel risico gezien.

HACCP is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op 7 principes gebaseerd is. Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie-en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.

Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd en treedt in werking wanneer voedingsmiddelen in contact kunnen komen met een smeermiddelen en of vetten. Door de gezondheidsrisico’s in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.

De 7 kernpunten van een HACCP-systeem:

 

Inventariseer alle potentiële gevaren.

Stel de kritische controlepunten (CCP’s) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt

Geef per CCP de kritieke grenzen aan.

Stel vast hoe de CCP’s bewaakt of wel “gemonitord” worden.

Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid

Pas verificatie toe — een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt.

 

Houd documentatie en registraties bij — vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.